Ingrediente necesare:
- 1 – 1,5 kg dovleac
- 50 g unt cu minim 80% grăsimi
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 ceapă medie
- 2 – 3 căței de usturoi
- 100 g orez
- 100 ml smântână pentru frică
- sare și piper
Valori nutriționale per porție :
Calorii | Glucide | Lipide | Proteine |
192 kcal | 10 grame | 15 grame | 7 grame |
Mod de preparare:
După curățirea de coaja și de miezul filamentos am ras bucațile de dovleac pe răzătoarea mare. Am ales o tava mare de cuptor pe care am tapetat-o cu hartie de copt și am distribuit dovleacul ras în ea, în strat egal. Am sărat totul ușor și am stropit cu ulei de măsline.
Am călit mai întâi ceapa cu usturoiul în unt, având grijă să nu le ard. Le-am pus si un praf de sare ca să se înmoaie mai repede și să devină sticloase. Apoi am adăugat în oală și dovleacul copt împreună cu uleiul și sucul lăsat de el pe hârtia de copt. Tot acum am pus și orezul. Am călit totul câteva minute și apoi am adăugat 1,5 L apa fierbinte (sau supa de carne sau legume, dacă aveți la îndemâna). Am sărat bine totul și am presărat și niște piper negru proaspăt măcinat. Am fiert supa crema de dovleac cca. 30 de minute (dacă boabele de orez sunt fierte bine înseamnă ca supa e gata) Am stins focul și am lăsat supa la răcorit vreo 10 minute.
După ce am pasat-o cu blenderul, am pus smântâna dulce și am mai pus pe foc supa crema de dovleac cât să mai dea un clocot.
Recomand pentru servire: ulei de dovleac, crutoane cu usturoi, verdeață și semințe de dovleac ușor prăjite.
Poftă bună!